
Sporten op een gezonde manier biedt talloze voordelen voor je lichaam en geest.
Als je gevoelig bent en snel overprikkeld raakt van alle indrukken op een dag, dan kan bewegen een geweldige manier zijn om je hoofd leeg te maken. Maar is het ook altijd zo goed als we denken of mag het soms ook een tandje minder? Sporten is in ieder geval goed voor:
- Mentale helderheid en stressvermindering.
- Verbeterde fysieke gezondheid.
- Verbeterde slaap.
- Meer energie.
- Verbeterde concentratie.
- Betere relatie met je lichaam.
- Verbeterde veerkracht en emotioneel welzijn.
- Eventueel ook sociale verbondenheid.
Hoe sport jouw gevoeligheid beïnvloedt.
Als je gevoelig bent en snel overprikkeld raakt door de indrukken van de dag, kan het een uitdaging zijn om met alle invloeden om je heen om te gaan. Denk aan een lastige collega, een boze e-mail, kinderen die niet meewerken of een partner die niet luistert. Dit zijn allemaal dingen waar je weinig controle over hebt. En juist als je zenuwstelsel gevoelig reageert, kan dat extra zwaar voelen. Het gevoel van weinig grip op je omgeving kan ervoor zorgen dat je op zoek gaat naar controle en sport lijkt dan misschien een oplossing.
Sporten kan dan ook op het eerste gezicht heel gezond zijn. Je stelt doelen, behaalt ze en stelt telkens nieuwe doelen. Het voelt goed voor je om steeds meer te willen bereiken: elke dag krachtiger en sterker worden! Alleen wat nu als je een keer een dag niet kunt sporten? Misschien voel je je dan onrustig of merk je dat je humeur ineens omslaat. Je besluit harder je best te doen, je doelen niet los te laten en je hobby’s, je sociale activiteiten, misschien zelfs je huishouden op de achtergrond te zetten om te zorgen dat je je doelen haalt. En misschien luister je ook niet meer naar je lichaam en kies je toch voor die ene sportsessie in plaats van wat je lichaam zegt dat je nodig hebt. Misschien wil je lichaam even rustig op de bank zitten met een kopje thee of een rustige wandeling maken.
Vicieuze cirkel.
Op den duur kan dit een vicieuze cirkel worden: je raakt oververmoeid, misschien krijg je blessures en je begint je af te vragen of sporten je nog wel zo blij maakt. Het kost nu juist energie in plaats van dat het energie oplevert. Wat ooit begon als een manier om je hoofd leeg te maken, kan in plaats daarvan een middel worden om controle te krijgen over alles waar je geen grip op hebt. En dat kan juist tegen je werken. Herken je jezelf hierin?
Sporten hoeft niet altijd een intensieve strijd te zijn. Het kan ontzettend goed en gezond voor je zijn, maar het mag wel in balans blijven. Als je merkt dat het te veel energie kost, als het je zelfs vermoeider maakt, voelt het dan nog in balans? Wat kost het je nu en op de lange termijn?
In mijn coaching onderzoeken we samen wat het beste bij je past en hoe je daarnaar kunt luisteren. Een sport kiezen die goed aansluit bij jouw zenuwstelsel. Want als je al zoveel prikkels te verwerken hebt, kan intensief sporten juist tegenwerken en je nog vermoeider maken. Sporten is namelijk ook een sterke prikkel die je zenuwstelsel moet verwerken.
Zachte sporten
Heb je weleens aan pilates of yoga gedacht? Dit zijn sporten waarbij je zeker spierpijn kunt krijgen op plekken waarvan je niet eens wist dat je daar spieren had, maar zonder dat je zenuwstelsel overbelast raakt. Misschien denk je nu ‘Nee, ik moet mijn doelen halen!’ of is het lastig om het idee dat het een tandje minder mag los te laten. Maar zou het niet fijn zijn om een zachtere relatie met jezelf en je lichaam te ontwikkelen, zodat je meer energie hebt en beter voor jezelf zorgt?
Maak die stap! Samen kunnen we ontdekken welke vorm van beweging het beste bij jou past, zodat je kunt blijven genieten van sporten zonder jezelf uit te putten. Het gaat om de balans vinden, zodat je energie overhoudt voor de dingen die er echt toedoen. Wil jij ook een zachtere relatie met jezelf ontwikkelen? Minder moeten, meer rust en in balans! Dat is mijn motto en daar help ik je graag bij.