
Emoties duiden
Als je autisme hebt, kan het moeilijk zijn om precies te herkennen welke emotie bij welke situatie hoort. Stel je voor: je voelt je angstig terwijl je naast een vriendin loopt. Je voelt een knoop in je maag en denkt meteen dat het aan haar ligt. Je ervaart dat gevoel op dat moment, dus moet het wel door haar komen, toch? Dit is precies waar het mis kan gaan voor mensen met autisme. Je legt een link die in werkelijkheid niet klopt.
Misschien ga je dan de situatie analyseren: “Wat is er tussen ons aan de hand? Het moet wel iets zijn, anders zou ik me zo niet voelen!” En dan begin je misschien te twijfelen: is er iets mis tussen jullie? Het kan goed zijn dat je net een rotgesprek had met je manager of partner en dat het gevoel van onvrede daar vandaan komt. Maar door het autisme kan het zijn dat je die link niet legt en het gevoel in een verkeerde context plaatst. Herken je dat?
Wat hierbij helpt, is een paar keer per dag even bij jezelf checken: Wat zijn de feiten? Wat heb ik de afgelopen dagen meegemaakt en klopt mijn gevoel met de situatie? Of komt het ergens anders vandaan? Misschien is het niet logisch dat het aan je vriendin ligt. Ze heeft niets verkeerd gezegd of gedaan, en jullie hadden laatst nog een fijn gesprek. Dus waarschijnlijk speelt er iets anders. Door even na te gaan wat er in de afgelopen dagen gebeurd is, kun je de situatie in perspectief zetten en je gevoel beter begrijpen. Zo kunnen emoties weer gaan stromen in plaats van vast komen te zitten. Door te analyseren en te proberen ze weg te denken, kom je er vaak niet. Je kunt dan urenlang energie stoppen in iets dat eigenlijk helemaal niet relevant is.
Gedachten en emoties duiden
Als je autisme hebt, wil je vaak alles wat je denkt en voelt verklaren en begrijpen. Je wilt precies weten waar je aan toe bent en wat je ermee moet doen.
Maar emoties en gedachten laten zich niet altijd makkelijk in een hokje stoppen. Ze zijn vaag, ongrijpbaar, en dat kan het lastig maken om ze te voelen. Gelukkig kan mindfulness je helpen om je emoties minder zwaar te maken. Het geeft je de ruimte om te ervaren dat je emoties niet bepalen wie je bent of bepalen wat je doet. Ze zijn slechts boodschappers die aangeven hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Emoties zijn niet zo eng als we soms denken – zolang we ze maar goed interpreteren.
Hoe zit dat bij jou?
Voelen emoties voor jou ook vaak ongrijpbaar en heb je er ook veel van? Je bent niet de enige! Veel vrouwen met autisme, vooral als ze (hoog)gevoelig zijn, ervaren hetzelfde. Hoe zit dat bij jou? Mogen jouw emoties er zijn? Hoe geef jij ze ruimte?
Wil je ook jouw gedachten en emoties in verwarrende situaties leren ontrafelen? Stuur me gerust een berichtje en we gaan samen op onderzoek uit hoe je niet meer vast hoeft te lopen in jouw emoties. We gaan samen aan de slag om je gevoelens te leren herkennen zonder overanalyse van je gevoelens en gedachten. Voor minder moeten, meer rust en jouw eigen balans.