
Verbinding met jezelf, anderen en dat wat voor jou belangrijk is!
Als je hoogsensitief bent, dan is vaak de verbinding met jezelf en anderen heel belangrijk. Dan voel je dat je leeft. En omdat je zo gevoelig bent, kan het zijn dat je alles ten volste wilt ervaren, en als je dat dan even niet ervaart, zit het dan nog wel goed? Als die verbinding er even niet is, dan ga je misschien twijfelen aan jezelf: (”doe ik het wel goed?”) of twijfelen over hoe de ander over jou denkt (”vindt hij of zij me nog wel leuk?”). Of je gaat je afvragen of je die ene hobby nog wel leuk vindt, want het kost je nu meer energie dan dat het geeft. Dat kan door allerlei oorzaken komen. Het kan komen door perfectionisme, overprikkeling of doordat je simpelweg te moe bent om te genieten van je partner, je kinderen, je werk of je hobby.
Wat is verbinding?
Als je hooggevoelig bent of neurodivers, dan kan het soms lastig zijn om verbinding goed te voelen. Door de stress die er dagelijks op je afkomt, kan het zijn dat dit je zo in beslag neemt dat je die verbinding even niet kunt voelen. Terwijl deze verbinding er vaak wel degelijk is. En nog dubbelop: je hebt dus vaak al stress van de hectiek van de dag en dan krijg je ook nog stress omdat je gespannen raakt van het idee dat er geen verbinding is. Tussen jou en je partner, je kind of je werk of wat voor jou nou echt belangrijk is!
Het kan ook zijn dat verbinding voor jou iets ongrijpbaars is. Iets wat we niet kunnen vastpakken, is lastig om te ervaren. Verbinding is zo’n abstract begrip. Hoe ziet verbinding er voor jou uit? Wanneer voel je dat je in verbinding staat met jezelf en de ander? Best een vaag gebied toch?
Verbinding betekent voor mij dat je in contact staat met dat wat waardevol voor jou is. Dat je aan het flowen bent, dat de energie stroomt en dat je jezelf gelukkig voelt met wat je aan het doen bent. En verbinding betekent natuurlijk zoveel meer. Het betekent ook dat je dichtbij jezelf blijft en voelt wat je grenzen zijn en wat je nodig hebt.
Als je dan die verbinding soms even niet ervaart, dan kan het ook lastig zijn om erop te vertrouwen dat de verbinding er wel is. Zelfs als je het even niet voelt. Een voorbeeld kan zijn dat je je afvraagt of je relatie nog wel goed zit, omdat je de verbinding niet voelt. Het kan zijn dat je hierdoor op zoek gaat naar signalen dat je relatie wel of niet goed zit. Wat extra stress geeft. Maar wat nu als je het helemaal niet op dit vlak hoeft te zoeken? Maar dat het gaat om het verminderen van jouw stress van het dagelijkse leven. Een vraag die hierbij helpt: hoe ervaar je de verbinding met jezelf en in je relaties en met datgene wat voor jou belangrijk is als je wel ontspannen bent? Hoogstwaarschijnlijk dat je de verbinding dan wel voelt! Je voelt je dan relaxed, staat open voor je eigen gedachten en gevoelens en voor je omgeving. Je voelt het gewoon!
Is verbinding met jezelf en anderen voor jou ook zo belangrijk? Echte gesprekken voeren, van elkaars aanwezigheid genieten en echt lekker flowen met datgene wat je aan het doen bent. Van het knuffelen van je partner, je kind tot je huisdier. Het leuke dingen doen met je omgeving en tijd en energie hebben voor je hobby’s en er blij van worden! Ik ben benieuwd wanneer jij voelt dat het lekker loopt op dit vlak.
Stressfactoren
Welke dingen in het dagelijks leven geven jou stress en wat voor invloed heeft dit op het contact tussen jou en je partner of je omgeving? Zodra je minder verbinding voelt in je relatie of op welk gebied dan ook, dan kan het goed zijn om te gaan speuren naar welke stressfactoren er op dat moment spelen en deze onder de loep te nemen. Dat kan een hoop spanning en onzekerheid wegnemen.
Soms zoeken we de signalen van het niet ervaren van verbinding in onze relaties, maar dan gaat het eigenlijk om andere oorzaken. Bijvoorbeeld een spannende sollicitatie die je zo in beslag neemt, dat je daar stress van hebt en alleen daar nog oog voor hebt, of die ene studie of je huishouden of een stressvolle baan. Het kan alleen zo zijn dat je die stresssignalen niet koppelt aan de werkelijke situatie en dat dit je nog meer stress geeft, omdat je je afvraagt waarom je nou zo gespannen bent.
Het kan dus heel belangrijk zijn om op zoek te gaan naar wat de feiten zijn. Wat heb je op een dag allemaal meegemaakt wat spanning heeft kunnen veroorzaken? Soms vergeten we dat, omdat we al zoveel prikkels te verwerken hebben. Als je gevoelig bent, dan heb je vaak meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Als we dat niet tijdig doen, dan raken we sneller de verbinding kwijt. We raken overprikkeld. Wellicht vind je mijn blog over overprikkeling ook interessant om te lezen. Achterhalen waardoor we overprikkeld raken, wat onze stresssignalen zijn en tijdig ingrijpen kan de stress verlichten en de verbinding versterken!
Ik ben benieuwd hoe dit voor jou als gevoelige vrouw werkt. Wanneer mis jij de verbinding en wat doet dit met jou? Laat je het me weten?